Jasper rondde nog niet zo lang geleden zijn studie af en is zijn loopbaan gestart als gedetacheerd werkvoorbereider bij Comfort Partners. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Waarom koos hij voor detachering via USG Engineering? Hoe wordt hij -zoals hij het zelf zegt- bij de eerste stappen in de grotemensenwereld begeleid door zijn consultant? En hoe bevalt het nu? Met zijn antwoorden op onze vijf vragen neemt Jasper ons mee in zijn verhaal.

1. Hoe kwam je in contact met USG Engineering voor de vacature van werkvoorbereider?

Zo’n half jaar geleden -toen ik net mijn scriptie had afgerond- was ik mij online aan het oriënteren op wat ik nu zou kunnen doen. Ik las voor het eerst over USG Engineering in de vacaturetekst van de vacature van werkvoorbereider. Ik was op zoek naar een functie waarbij ik niet elke dag op kantoor zou zitten, waarbij ik iets meer vrijheid zou ervaren. Het was de eerste en enige vacature waarop ik uiteindelijk om deze redenen reageerde. De volgende dag kreeg ik al een bericht van Kevin, de consultant van USG Engineering. Hij wilde telefonisch kennis met mij maken. Kevin vertelde mij wat USG Engineering allemaal doet en we maakten direct een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

2. Hoe verliep de kennismaking met jouw consultant?

Ik wilde ondanks corona graag persoonlijk op locatie kennismaken. Omdat dat veel persoonlijker is en je op die manier de sfeer veel beter kunt proeven. Gelukkig was dat geen probleem. Tijdens een kop koffie had ik een ontspannen gesprek met Kevin. Ik voelde meteen een klik met hem. We zijn ook van dezelfde leeftijdscategorie (25-30 jaar), hebben dezelfde interesses en delen een passie voor techniek met elkaar.

Het gesprek ging in de eerste instantie over mijn studie HBO Technische Bedrijfskunde en welke vakken ik interessant vond. Vervolgens spraken we over mijn beeld van de toekomst en mijn persoonlijke doelen. Het was voor mij een heel verhelderend en geruststellend gesprek. Het verschil tussen studeren en werken is groot en de overstap naar dat nieuwe leven vond ik best spannend. Kevin heeft me daar goed op voorbereid. Hij kon zich goed inleven in mijn situatie en vertelde wat ik als gedetacheerde werkvoorbereider bij USG Engineering allemaal kon verwachten. De werkzaamheden, de opleidingsmogelijkheden en hoe het werkt met salaris en verloning. En -voor mij heel belangrijk- dat er ook nog gewoon ruimte zou zijn voor een terrasje en een drankje naast het werk.

3. Hoe ging jouw voorbereiding voor het sollicitatiegesprek voor de vacature van werkvoorbereider?

Tussen de kennismaking en het sollicitatiegesprek zat anderhalve maand tijd. Dat komt omdat ik vanaf het begin af aan aangaf dat ik niet gepusht wilde worden. Het was belangrijk voor mij om mij rustig te oriënteren op functies en organisaties om overhaaste beslissingen te voorkomen. Gelukkig werd daar goed naar geluisterd door USG Engineering. Toen ik zover was bespraken we de vacature van werkvoorbereider qua inhoud en verwachtingen. Verder kreeg ik sollicitatietips mee. Zaken die voor mij eigenlijk wel voor zich spraken. Zoals dat je netjes gekleed bent. Wat echt van toegevoegde waarde voor mij was, is de informatie over de organisatie. De cultuur en omgang met elkaar. Zo kon ik mijn outfit en mijn gedrag tijdens de kennismaking hier goed op aan laten sluiten. USG Engineering consultant Kevin bood aan om mee te gaan naar het gesprek. Ik koos er zelf voor om alleen te gaan omdat ik graag wilde laten zien dat ik het gesprek zelfstandig kon voeren. Dat is succesvol verlopen en nu werk ik als gedetacheerde bij Comfort Partners.

4. Wat houdt de functie van werkvoorbereider in?

Als werkvoorbereider is mijn kerntaak -je dacht het misschien al- het voorbereiden van het werk binnen een of meerdere projecten. Bij Comfort Partners zijn dit vooral installatie projecten die wij voor woningbouwcorporaties en vastgoedbeleggers uitvoeren. Zoals nieuwbouw, transformatie of renovatieprojecten. Er zijn veel verschillende taken. Het begint met de planning en begroting, het kwaliteitsplan, het controleren van bouwtekeningen en het faciliteren van de juiste materialen. Het is belangrijk dat ik overzicht houd en alles nauwkeurig bijhoudt in de projectplanning. Het leuke vind ik, dat het lekker afwisselend is en dat ik in contact sta met veel verschillende partijen. Ik informeer, spar en overleg met de projectleiders, bouwopzichters en de rest van het projectteam. Ook externe partijen zoals gemeentes, opdrachtgevers en leveranciers krijgen met mij te maken.

5. Je bent kortgeleden gestart als werkvoorbereider via USG Engineering, hoe heb je de begeleiding vanuit hen ervaren?

Ik krijg regelmatig vragen over hoe het gaat en of ik iets nodig heb, zoals een laptop of andere praktische zaken. Ook hebben we uitgebreid gesproken over mijn USG Engineering opleidingsbudget van €5000,-. Hoe het werkt en hoe ik dat het best zou kunnen besteden. We kwamen tot de conclusie dat ik eerst een tijdje zou gaan werken om te kijken hoe mijn rol als werkvoorbereider zich zou ontwikkelen. Toen ik vanuit de opdrachtgever de vraag kreeg om projecten te gaan plannen, heb ik direct een cursus gevolgd vanuit USG Engineering. Ik leerde binnen twee dagen alles over de planningstool waar ik mee zou gaan werken. Dat was ideaal! Verder kan ik altijd bij Kevin terecht met al mijn vragen. Ik heb best wel geluk dat ik iemand getroffen heb waar ik zo goed mee overweg kan. Ook als vrienden of vriendinnen iets over detachering of opdrachtgevers willen weten, stuur ik ze gewoon naar hem door. Hij is zelfs kennis komen maken bij de studentenvereniging. Mijn medestudenten die interesse hebben in detachering op technische functies weten Kevin nu te vinden. Voor als ze net als ik, zover zijn om aan het werk te gaan.

Lijkt het jou, na het lezen van Jasper's verhaal, ook interessant om gedetacheerd te worden als werkvoorbereider? Bekijk dan hier al onze vacatures voor werkvoorbereider.