Succesverhaal
3 minuten leestijd

Technisch manager Rudie geeft antwoord op 5 vragen over zijn baan

Technisch manager Rudie werkt al 17 jaar via USG Engineering. Dat heeft hem veel gebracht. Lees in het blog wat voor hem de voordelen zijn van de detachering.

Rudie werkt al 17 jaar voor USG Engineering en -zo zegt hij zelf- vermaakt zich nog steeds uitstekend. Als technisch manager heeft hij al heel wat verschillende taken en verantwoordelijkheden gehad en mooie projecten geleid. In deze blog vertelt hij het verhaal over zijn werk en zijn ervaringen. En ook waarom hij voor USG Engineering koos en nu nog elke dag kiest.

1. Inmiddels werk je meer dan 17 jaar bij USG Engineering. Hoe bevalt dit?

Overal waar je aan denkt, is binnen USG Engineering al aan gedacht. Ik ben begonnen als toezichthouder en directievoerder in de civiele techniek. Omdat ik zelf ook wilde groeien, keek ik steeds vaker naar grotere klussen en mooie vacatures als projectleider of technisch manager. Ik was tot dat moment altijd prima blijven doorgroeien op basis van mijn werkervaring. Nu kwam ik op een punt dat er een diploma nodig was om verder te komen. USG Engineering gaf aan dat als je via hen werkt, er altijd mogelijkheden zijn om opleidingen te volgen en jezelf verder te ontwikkelen.

Voor mij reden genoeg om contact op te nemen en een gesprek aan te gaan. Ik kreeg het aanbod om de hbo-opleiding Projectmanagement en Organisaties te gaan doen. Hiermee maakte ik mij de nieuwe contractvormen binnen de civiele techniek eigen. Met als resultaat: een functie als projectleider realisatie en werk op grotere projecten.

2. Wat doet een technisch manager?

Ik werk op grote infraprojecten waarbij mijn functie de ene keer meer als een projectmanagersrol kan worden omschreven en de andere keer gaat het meer over contractmanagement en omgevingsmanagement. Het komt er vaak op neer dat ik als technisch manager verantwoordelijkheid krijg over de realisatie van een complex infrastructureel project. 

Daarvoor is het nodig dat ik een team samenstel met een toezichthouder en directievoerder. Zelf stuur ik dan als projectleider het hele traject aan. De kosten, de planning, het signaleren van risico’s en kwaliteitswaarborging, maar ook omgevingsmanagement. Het verkeer en de omgeving mag er geen of zo min mogelijk hinder van ondervinden. 
Het komt ook voor dat ik pas in een later stadium bij een project wordt betrokken. Dan is er een specifieke behoefte aan mijn brede praktische kennis en ervaring. Soms kan ik helpen in de uitvoering en soms gaat het over contractmanagement of iets ertussenin.

3. Waarom kies je als technisch manager nog steeds voor USG Engineering?

Vrijheid is voor mij erg belangrijk. Als ik voor een opdrachtgever ga werken, zit ik vast bij een gemeente of een provincie. Ik heb een groot netwerk en vind het leuk om voor verschillende opdrachtgevers te kunnen werken. Ik switch tussen verschillende klussen bij de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en verschillende provincies. Nu kan ik steeds de mooiste projecten en vacatures eruit kiezen. Ik ben eigenlijk zzp’er en heb tegelijkertijd de zekerheid van een vast dienstverband. Het is het beste van twee werelden.

4. Kun je iets meer vertellen over het verloop van de opleiding die ervoor zorgde dat je doorgroeide tot technisch manager?

Ik werd door de provincie Noord-Holland gevraagd om een project te begeleiden waar ze zelf op dat moment de kennis niet voor hadden. Heel eerlijk: voor mij was de UAV-GC-wereld ook nog vrij onbekend op dat moment. Toch ging ik op gesprek. In de dagen erna ben ik er onophoudelijk over gaan lezen. Ik ben in gesprek gegaan met de consultant van USG Engineering. Hij stelde voor om een koppeling te maken met de opdracht en de hbo-opleiding Projectmanagement en Organisaties. Na het tweede gesprek met de provincie kregen we goed nieuws. Ik mocht het gaan doen! 

Ik werkte samen met een projectmanager die dezelfde opleiding gedaan had en ook al flink wat werkervaring had. Het was de perfecte combinatie. Ik kon mijn opleiding direct in de praktijk brengen en had ook iemand om vragen aan te stellen. Het was niet makkelijk om een hbo-opleiding naast een fulltimebaan te volgen. Je loopt ook regelmatig tegen complexe zaken aan in zo’n project. Je doet veel dingen immers voor de eerste keer. Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn collega’s en USG Engineering.

Dat project heeft mij een enorme meerwaarde voor mijn verdere carrière gegeven. En nu kwam ik wél in aanmerking voor die mooie technisch manager-vacatures en grote projecten. Toen ik afstudeerde waren al mijn collega’s van USG Engineering aanwezig. Een mooi moment waar ik met trots op terugkijk.

5. Op wat voor soort projecten heb je gewerkt?

Na het volgen van deze opleiding kon ik achtereenvolgens vier grote projecten draaien. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de randweg van Beverwijk, N201 aansluitingen A4, N241 Nieuwe ontsluitingsweg Schagen Of de Westtangent  (Dat is een nieuw snelbustraject tussen Amsterdam-Sloterdijk en Schiphol). Dat zijn grote projecten tot ca. 100 miljoen. Kijk. Dát vind ik nou leuk om te doen!

Lijkt het jou, na het lezen van Rudie’s verhaal, ook interessant om gedetacheerd te worden als technisch manager? Bekijk hier al onze vacatures.
Deel dit artikel