Succesverhaal
3 minuten leestijd

Een fulltime job en CrossFit op professioneel niveau

Joost Lambooij werkt sinds 1 oktober 2018 via USG Engineering als Manufacturing Engineer bij Fokker. Naast zijn werk is Joost een fanatieke CrossFitter. Onlangs plaatste hij zich voor de finale in de hoogste divisie van Nederland. Vrijwel iedere dag sporten en daarnaast ook werken aan je carrière. Hoe combineer je dat? Joost legt het ons uit!

Om te beginnen, kun je wat meer vertellen over jezelf?

“Zeker! Ik ben 24 jaar, woon in Zwolle en heb Wertuigbouwkunde gestudeerd aan Hogeschool Windesheim. Sinds 1 oktober 2018 werk via USG Engineering als Manufacturing Engineer bij Fokker. In mijn vrije tijd doe ik veel aan CrossFit.”

Is dit je eerste baan na je studie?

“Mijn huidige baan bij USG Engineering is eigenlijk mijn tweede baan. Na mijn studie heb ik driekwart jaar bij een andere detacheerder gewerkt. Mijn functie daar was meer gericht op ontwerpen, maar ik wilde eigenlijk meer de manufacturing kant op. Het liefst iets met auto’s, vliegtuigen of boten. Via een campagne van USG Engineering op Instagram kwam ik in contact met Tim, mijn consultant bij USG Engineering. Er was gelijk een goede klik en Tim nodigde me uit voor een vrijblijvend gesprek. Hij had gelijk een mooie functie voor mij als Manufacturing Engineer bij Fokker. Precies wat ik zocht.” 

Wat houdt je functie als Manufacturing Engineer bij Fokker in?

“Als Manufacturing Engineer, ik noem het zelf ook wel Productievoorbereider, werk ik bij Fokker aan onderdelen van Apache-gevechtsvliegtuigen. Ik houd me voornamelijk bezig met het optimaliseren van productieprocessen. Simpel gezegd zorg ik ervoor dat processen zo kwalitatief en efficiënt mogelijk worden ingericht, conform de eisen van de klant. Daarbij staat de kwaliteit van composiet centraal. Een composiet is een samenstelling van twee grondstoffen. In de vliegtuigindustrie gaat het dan om heel licht, supersterk materiaal.”

Klinkt als een uitdagende job! Daarnaast ben je een fanatieke CrossFitter. Wat is CrossFit eigenlijk precies?
“CrossFit is een trainingsmethode waarbij je fitness, atletiek en gymnastiek combineert. In een korte tijd doe je veel verschillende functionele oefeningen, met een hoge intensiteit.”

Doe je dat al lang?

“Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met CrossFit. Op mijn achttiende trainde ik al vijf tot zes dagen per week, in de sportschool of voetbal. Ik ben dus al wel gewend om regelmatig te sporten.”

Hoe vaak train je dan gemiddeld?

“Gemiddeld train ik 12 tot 15 uur per week. Omdat ik momenteel op een professioneel niveau train, komt daarnaast ook mentale training bij kijken. Voor de flexibiliteit doe ik naast CrossFit ook aan yoga. Daarnaast heb ik een strak voedingsschema, dat vergt ook de nodige voorbereidingstijd. Al met al kom je dan al gauw uit op zo’n 25 tot 30 uur per week.”

Dat is niet niks! Hoe combineer je jouw drukke trainingsschema met je carrière?
“Voornamelijk door een goede voorbereiding. In het weekend kook ik bijvoorbeeld voor de rest van de week. Dat scheelt een hoop tijd. Bij Fokker heb ik daarnaast het voordeel dat ik mijn eigen werktijden mag bepalen. Die flexibiliteit is erg fijn. USG Engineering geeft mij daar ook de ruimte voor. Ik heb zelfs mijn consultant Tim zo ver gekregen om te gaan CrossFitten. Hij traint nu ook regelmatig!”

Jouw enthousiasme over CrossFit werkt aanstekelijk dus. Hoe is het contact verder met jouw consultant?
“Ja zeker, ik heb al geopperd om een training te geven aan Tim, samen met een andere collega. Dat is er alleen nog niet van gekomen… Gelukkig spreek ik Tim regelmatig, het contact is informeel. We volgen elkaar zelfs op Instagram.”

Je hebt ook een paar gave foto’s met ons gedeeld. Kun je iets meer vertellen over de wedstrijden waar je aan mehebt gedaan?

“Klopt, op de eerste foto zie je mij bij The Nationals waarin ik geplaatst ben voor de finale in de hoogste divisie van Nederland. The Nationals is in feite een internetwedstrijd met twee fysieke finales, de winter- en zomerspelen. Elke maand krijg je een work-out die je binnen een week volgens CrossFit standaard uitgevoerd, gefilmd en geüpload moet hebben. De eerste work-out van The Nationals is een plaatsingswork-out om te zien of je in Iron, Bronze, Silver, Gold of Platinum categorie komt.

De andere foto is gemaakt tijdens de Cyprus Throwdown. Mijn eerste wedstrijd in het buitenland, een driedaags evenement waarin alle facetten van fitness terug kwamen. Dat was heel gaaf. Met trots heb ik natuurlijk het USG Engineering shirt gedragen.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst, zowel op gebied van CrossFit als je carrière bij USG Engineering?
“Ik denk eerlijk gezegd niet heel veel na over ambities als het om werk gaat. Ik heb nu bijna 1,5 jaar ervaring bij USG Engineering en Fokker en ik zit momenteel prima op mijn plek. Ik verwacht nog een aantal jaar op Apache te blijven en ik hoop daarna de stap te kunnen maken naar een non-recurring project.

In CrossFit heb ik mijn ambities heel duidelijk voor me en dat is meedraaien in de nationale top 100 en een plekje veroveren tussen de fitte gasten die hun geld verdienen met fitness. Denk hierbij aan trainers, fysio’s en militairen. Daarnaast wil ik nog een keer stapje hoger gaan in wedstrijden. De Cyprus Throwdown was qua duur en work-outs een grote wedstrijd, maar ik zat daar in een lagere schalingsklasse. Ik wil deze wedstrijd nog een keer meedraaien, maar dan met de elite.”

Deel dit artikel